Asociatia CineCultura, impreuna cu Fundatia Ronald S. Lauder – Complexul Educational Lauder-Reut marcheaza implinirea a 140 de ani de la nasterea sculptorului Constantin Brancusi.
Elevii Complexului Educational Lauder-Reut si invitatii lor din Colegiul National „Matei Basarab” vor pasi, alaturi de Laurentiu Damian, invitatul special al evenimentului, in universul fascinant al operei brancusiene prin intermediul documentarului Constantin Brancusi. Coloana sau o lectie despre infinit.
Constantin Brancusi. Coloana sau o lectie despre infinit a obtinut, in anul 2002, Premiul pentru film de marturie al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN). Imaginea este semnata de Danut Padure, Malin Musatescu, Doru Segall, comentariul este realizat de Sorana Gorjan, iar lectura apartine regretatului Adrian Pintea.
Prin mijloacele celei de-a saptea arte si prin dialog, apreciatul regizor, scenarist si profesor la Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica „I. . L. Caragiale”, Laurentiu Damian ii va initia pe tinerii spectatori in viziunea plastica a artistului si in ideile filosofice din care s-a nascut opera sa, dar si in principalele repere biografice ale unuia dintre cei mai importanti artisti romani.
Cu Ziua Nationala Brancusi in liceele bucurestene, organizata impreuna cu Fundatia Ronald S. Lauder – Complexul Educational Lauder-Reut, debuteaza editia 2016 a proiectului cultural „Caravana filmului romanesc”, ce isi va continua seria de evenimente culturale organizate in diferite orase ale tarii, pentru al patrulea an consecutiv.
Prin sectiunea Cartea si filmul, Caravana filmului romanesc isi continua demersul cultural si educational, adresandu-se elevilor din invatamantul preuniversitar, care vor avea ocazia de a se intalni, prin intermediul peliculei, cu marile creatii culturale romanesti, misiunea de baza a Caravanei fiind aceea de a contribui la apropierea tuturor copiilor si tinerilor de arta atat de frumoasa a filmului si, in mod special, de cea a filmului romanesc.
Asociatia CineCultura, in parteneriat cu MDV Audio Studio si Digifilm Design, au organizat, incepand din vara anului 2013, Caravana Filmului Romanesc, proiect ce s-a derulat, la nivel national, prin cele doua sectiuni ale sale: Capodopere ale cinematografiei nationale si Cartea si filmul. In cei trei ani de existenta, Caravana filmului romanesc a fost in orasele: Ploiesti, Constanta, Onesti, Mangalia, Falticeni, Alba Iulia, Gura Humorului, Cluj-Napoca, Zalau, Resita, Corabia, Targu-Jiu, Slatina, Medias, Turda, Giurgiu, Campina, Calarasi si Bucuresti, ajungand la un numar total de aproximativ 62.900 de spectatori. (A.D.).